Respiri adesea cu dificultate, ai nasul permanent înfundat, răcești uşor şi iti curge nasul, ai dureri de cap, sforăi noaptea sau ai respiraţie zgomotoasã o ai remarcat că ai tulburări de miros, așa numita hiposmie? S-ar putea sa ai deviaţie de sept. Orice deformaţie a septului, chiar și minimă, care provoacă întreţine şi tulburări funcţionale locale sau la distanţă, este considerată de medici patologică, iar statistic, prin examenul rinoscopic, se apreciază că doar 6-8% dintre pacienţi au septul nazal perfect normal. Despre aceastä neplăcută și deseori periculoasă afecţiune, cât și despre complicaţiile pe care le generează dar și despre metodele de a o trata, avem raspunsuri de la Dr. Yasser Aboudan, cunoscut medic specialist otorinolaringolog.
Cel mai frecvent simptom in afecţiunile sinusurilor este obstrucţia nazală, care poate cauza migrene şi insomnie. Ce măsuri recomandaţi pacienților?
În primul rând este recomandat un consult O.R.L detaliat pe care personal il realizez pe cale endoscopică, pentru a vedea mai bine cât de gravă este obstrucia nazală și dacă este localizată unilateral sau bilateral, ori asociată cu apneea nocturnă. In funcţie de gravitatea problemei depistate se va stabili schema de tratament, care ar putea fi medicamentoasă sau chirurgicală.
Cand este cazul sa se recurga la folosirea sprey-urilor decongestionante nazate?
In momentul in care pacientul are o gripă sau o răceală acută. Nu recomand a fi utilizate mai mult de 5-7 zile pentru a nu crea dependenţă sau rinită vasomotorie, care reprezintă o boală prin care se inflamează membranele din interiorul nasului.
Spray-ul reprezinta un risc de adictie?
Sunt de părere că pot exista anumite complicaţii specifice din punct de vedere medical, însă poate exista un disconfort in momentul întreruperii acestora, deoarece pacientul ya resimţi senzatia de nas înfundat (obstrucţie nazală) şi dureri de cap.
Se poate opri brusc folosirea decongestionantului nazal?
Oprirea bruscă a spray-urilor nazale poate conduce la dureri de cap, uscăciune în zona cavităţii bucale, obstrucţie nazalā, senzaţia lipsei de oxigenare a creierului sau disconfort în timpul somnului. Recomandat este să oprim folosirea decongestionantului nazal treptat, pentru a nu ne confrunta cu vreunul dintre simptomele menţionate.
Se recomandă evitarea în spray-urile nazale a unor substante ca oximetazolina, fenilefrina sau nafazolina. Ce alte substanţe periculoase se regăsesc în compozitia lor?
Recomand pacientolor mei sa evite toate substantele decongestive, iar in cazul in care incep folosirea acestora sa nu depaseasca mai mult de 7 zile.
Cum poate fi prevenită rinita medicamentoasă?
Rinita medicamentoasa poate fi prevenită prin a nu folosi des medicamente cu substanţe decongestive care pot duce la iritarea cailor nazale.
Din ce moment se poate vorbi despre instalarea unei afecţiuni cronice de tipul sinuzitei?
Primele semne ale instalării sinuzitei cronice ar putea fi episoade repetate de dureri de cap, rinoree, obstrucţie nazală, presiune în sinusuri, care este localizată în zona feţei sau a frunţii.
Deviatia de sept favorizează dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei prin reducerea fluxului respirator, producând dificultate in respiraţie?
Deviaţia de sept este o afectiune care consta in obstrucţia nazală mecanică, adică lipsa spaţiului prin care putem respira. Astfel, ca să vă råspund la intrebare, da, poate conduce la rinită sau rinosinuzita.
Care sunt cauzele deviaţiei de sept? Este o afectiune frecventă?
Cauzele deviaţiei de sept pot fi genetice, moștenire de familie sau traumatice, adică in urma unor leziuni puternice sau accidente la nivelul nasului. Putem spune că da, este o afectiune foarte frecventă, aproximativ 90% din populaţie are această afecţiune, însă nu pentru toţi este recomandată intervenţia, deoarece deviaţia de sept poate fi asimptomatica asadar nu afecteaza calitatea vietii.
Care este tratamentul simptomatic al deviaţiei de sept și în ce cazuri se recurge la septoplastie?
Nu există un tratament simptomatic al deviaţiei de sept pentru că este o obstrucţie mecanică, adică septul nazal cartilaginos sau/si osos este deviat si trebuie corectat pe cale chirurgicalá pentru putea elibera căile nazale blocate, iar astfel pacientul să poata respira corect. Putem preveni recidivele prin alegerea unui medic specializat O.R.L cu experientă, care să poată depista și trata corect cauza prin utilizarea metodelor de tratament chirurgical civilizate si minim invazive adică intervenţiile pe cale endoscopica care au un timp de recuperare mai rapid și fără posibilitatea unei recidive.
Sforăitul este o problemă cu care adesea se confruntă majoritatea oamenilor. Care sunt cauzele acestei afectiuni?
Cauzele por trae doua tipuri: generale (obezitate, gât scurt, boli cardiace, tensiune, probleme cardiovasculare, lipsa unui stil de viață activ, poziţie incorectă în somn, probleme de spondiloză, cervicală) și specific, obstrucţia nazală – deviația de sept, hipertrofia de cornete nazale și rinitele alergice sau problemele ce ţin de cavitatea bucală – limba groasă, palatal (cerul gurii) moale, căzut în jos, relaxat, luetă (omulețul) hipertofică, amigdalele mari cronice.
Dacă sforăitul este o afecţiune care ne împiedică în a avea un somn odihnitor cum o putem trata?
Pentru a trata sforăitul trebuie să tratăm cauzele generale, iar ulterior să facem un consult O.R.L detaliat endoscopic și să vedem dacă există o problemă nazală sau bucală. Mai apoi, se recomandă tratamentul specific chirurgical cu anestezie generală (septoplastie și turbinoplastie / UPPP (Uvulopalatopharyngoplasty), pentru probleme ce ţin de cavitatea bucală, însă operația este complicată și cu o recuperare grea). De asemenea, se poate trata şi prin intervenţii cu anestezie localå (palatoplastie/ uvoloplastie) mai precis cu ajutorul unui dispozitiv specific, de ultimă generaţie cu radiofrecvenţă sat prin turbinoplastie cu radiofrecventă.